Силата на Майорана – подправка, билка и още нещо

Силата на Майорана – подправка, билка и още нещо…

  Силата на Майорана – подправка, билка и още нещоСилата на Майорана се крие в малките му зелени листенца и пъстри цветове. По своята същност тази билка и подправка е тревисто растение, което е многогодишно. Корените му са малки и бързо пълзят и се захващат. Пъстрите му лилави цветчета също са използвани и може да им се радвате от юни, та през целия август. Най-известни са уникалните качества на Майорана в кулинарията, но той има и много медицински приложения. Масово култивираните видове се отглеждат и използват.

 

 

Малко история за чудноватото зелено растение

 Силата на Майорана – подправка, билка и още нещоОще от древността билката е използвана активно от Древните Гърци. Тяхната медицина е включвала  Майорана за лечение и превенция на редица състояния. Прилагали са я локално и външно, както и вътрешно, под формата на отвари и запарки. Симптоми на отравяне, поява на конвулсии в следствие на висока температура и треска, както и така наричаната тогава воднянка – подуване на крайниците и отичане, са се лекували с помощта на билката. Освен това гърците са смятали, че е добре тази пъстра лилава билка да се посади върху гробовете на починалите, защото ще ги дари с щастлив отвъден живот.

  Силата на Майорана навярно се крие в неговия особен и странен мирис или пък в неговия леко натрапчив и горчив вкус. Като цяло миризмата на билката е подобна на балсам и е доста силна. Независимо дали ползвате свежата или сушена билка, то тя запазва напълно своя характерен мирис и вкус най-вече. Етеричното масло от Майоран се извлича с помощта на дестилирана вода и може да се намери по билковите магазини и аптеки у нас. Интересно е да се отбележи, че чистото масло от билката е използвано в състава на някой парфюми.

  По същата причина, за ароматизация, едно време у нас хората са ползвали билката, като са я поставяли в дома си по мебелите. Още любопитни факти за силата на Майорана са неговата употреба, като багрило. Той се е ползвал за багрене на прежда или платове, както и за правенето на бира. За тази цел се е добивала боя от дълбоко лилавите му цветчета, като силата й да багри е голяма.

Какво лекува билката и как да си направим отвара от нея?

 Силата на Майорана – подправка, билка и още нещо Силата на Майорана може да се ползва под формата на етеричния извлек от него или като отвара, чай или запарка. По принцип етеричното масло действа добре на отделителната и храносмилателна системи, като успокоява подутия стомах и освобождава натрупалите се газове. Освен тези си функции, маслото от Майорана тонизира умът и мускулите, като масажа с него има затоплящ ефект. Много е подходящо за приложение при физическа преумора или след активна тренировка. Натрупаното нервно напрежение или дори зъбобола се лекуват с локалното приложение на етеричното масло от билката чудо. Когато имате силна хрема, синузит, кашлица или болно гърло, то болното място се натрива с етеричното масло и така го загрява и лекува, като успокоява и болката. Силното главоболие и дори мигрената се лекуват с терапии на база етерично масло от Майоран.

  Отварата или чая от билката има голяма сила за успокоението на проблеми, като чернодробните заболявания, липсата на апетит, проблеми с метаболизма, подут стомах и камъни в жлъчката. Силата на Майорана направен на отвара и чай спомага и за добрите нива на кърма у кърмачките, за проблемен и тежък менструален цикъл, за потушаване симптомите на менопаузата и подобен род състояния. Силата на малката билка не спира до тук. Пиенето на чай от него или на концентрирани капки под формата на тинктура благоприятстват заболявания, като диабет, болки в гърба и ставите, натъртени и навехнати места с локални приложения на компреси, както и инсомния или пък морбили.

  Като цяло Майораната има широко поле за действие и използването й, както и външното приложение са съвсем лесни. Просто запарете шепа пресни листа или изсушени и ги пийте поне по два пъти на ден за профилактика. Скоро ще усетите подобрение и тонизиране на организма ви, като цяло.